Deze lenterecepten doen het natuurlijk (ook) erg goed in de zomer als makkelijke (bij)gerechten in de tuin of bij de BBQ...Nu moet alleen de zon nog meerwerken!
------------------------------------------------------------------------------------------
Gegrilde asperges met sesam
Uit: Elle Eten nr2 (2012) 'Bomvol smaak'
Asperges grillen op een grilplaat/pan vind ik een heel gedoe waarbij ik ook vaak mijn vinger brand. Ik leg ze daarom meestal onder de gril in de oven, waarna ik ze afmaak met parmezaam, olijfolie en citroensap. Maar asperges grillen met een sateprikker gaat een stuk gemakkelijker, en de sojasaus en sesam geven het een oosters smaakje. Erg lekker!
500 gram groene asperges (ongeveer 16-20 stuks);
1 teen knoflook;
2 eetlepels sesamolie;
1 eetlepel sojasaus;
2 eetlepels sesamzaad
Breek (dan weet je zeker dat je de juiste hoeveelheid eraf haalt) of snij
de houtachtige onderkant van de asperges. Leg 4-5 asperges naast elkaar.
Prik er iets onder de kopjes en 3 cm boven de onderkant een satéstokje in.
Pers de knoflook boven een kommetje en roer er met een vork de sesamolie,
Pers de knoflook boven een kommetje en roer er met een vork de sesamolie,
de sojasaus en het sesamzaad door. Kwast de aspergespiesjes er aan
beide kanten mee in. Bestrooi met wat zout en veel versgemalen peper.
Verhit de grillpan. Rooster de asperges in 4-5 minuten per kant beetgaar,
Verhit de grillpan. Rooster de asperges in 4-5 minuten per kant beetgaar,
druppel er tussentijds de resterende sesamdressing over.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
1 stronk (ca 12 dikke stelen) bleekselderij, schoongemaakt
1 witte ui, gesnipperd
4 bloemige aardappels, geschild, in dobbelsteentjes
25 g boter
750 ml hete groentebouillon
150 ml slagroom
250 g gerookte zalm, in plakjes
verse dille
grof gemalen peper
zout


-------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bleekselderijsoep met zalm en dille
Uit: Elle Eten Nr. 2 (2006) 'Lente'
Dit recept probeerde ik eigenlijk alleen maar uit omdat ik in dit nummer geen andere recepten kon vinden die ik wilde uitproberen. De uitdaging was natuurlijk echt uit elk nummer een recept te proberen.
Het bleek een lekker soepje. Natuurlijk vooral door de echt lekkere gerookte zalm (zo'n dik stuk) die ik er in had gedaan.
Ingrediënten
1 stronk (ca 12 dikke stelen) bleekselderij, schoongemaakt
1 witte ui, gesnipperd
4 bloemige aardappels, geschild, in dobbelsteentjes
25 g boter
750 ml hete groentebouillon
150 ml slagroom
250 g gerookte zalm, in plakjes
verse dille
grof gemalen peper
zout

Snij de bleekselderij in dunne plakjes, hou een handvol apart. Fruit samen met ui en aardappel in de boter tot de groente zacht en gaar is (ca 15 min). Giet de hete bouillon erbij, voeg zout toe en breng tegen de kook aan. Laat even zachtjes koken en pureer met de staafmixer of (in gedeelten) in de keukenmachine. Giet terug in de pan, voeg de room toe. Verdeel de hete soep over 4 kommen. Verdeel de zalm erover, bestrooi met dille, de rest van de bleekselderij en grof gemalen peper en serveer.
Extra lekker met een theelepeltje pastis per kom (wel in huis, niet geprobeerd)

-------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Maria's stoofpot van aubergine en tomaat
Uit: Elle Eten nr 1 (2012) 'Schep op'
Gerechten met tomaat en aubergine zijn altijd goed. Zo ok deze, al was het best wel even werk, en moet je niet op de calorieen willen letten door het vele olijfolie ;-)
foto volgt (als ik hem nog kan vinden!)
Ingrediënten
2-3 aubergines
150 ml olijfolie
3 tenen knoflook, gekneusd
10 middelgrote rijpe tomaten, grof gehakt of 400 g tomaat uit blik)
1 takje basilicum
Snij de aubergines in reepjes van 1 cm breed. Gooi het middengedeelte met de zaden weg. erhit olie in een koekenpan en bak de aubergine 5 min tot de reepjes goudbruin en knapperig zijn. Schep ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met zout.
Gooi tweederde van de olie weg en bak de knoflook kort in de overgebleven olie. Voeg tomaten en basilicum toe. Bak tomaat uit blik 20 min, en verse tomaat een paar minuten om het vocht te verminderen.
Doe de abergines erbij, roer en voeg naar smaak peper en zout toe. Serveer als bijgerecht met pasta, of als vega hoofdgerecht. (Voor een slankere variant gril je iets dikkere stukken aubergine onder de gril in de oven, dan zuigen ze tenminste niet zo gretig olie op).
-----------------------------------------------------------------------------------------
Raapstelenfrittata met tuinbonen en spinaziesalade
Uit: Delicious puur 2012
Terwijl ik dit recept er op zet valt me pas op dat dit recept met raapstelen is en niet met postelein wat ik heb gebruikt! Omdat zomerpostelein maar zo kort te verkrijgen is had ik behoorlijk wat aangeschaft. Eigenlijk wilde ik de frittata met groene asperges maken ipv tuinbonen, maar mijn asperges bleken erg slapjes geworden in de koelkast. Maar: ik denk wel dat het nog lekkerder is met (groene) asperges…Wij aten het als makkelijk diner, en het restje de volgende dag als lunch. Tomaatjes zijn overigens volgens onze smaak onmisbaar bij deze frittata met mozzarella!
Terwijl ik dit recept er op zet valt me pas op dat dit recept met raapstelen is en niet met postelein wat ik heb gebruikt! Omdat zomerpostelein maar zo kort te verkrijgen is had ik behoorlijk wat aangeschaft. Eigenlijk wilde ik de frittata met groene asperges maken ipv tuinbonen, maar mijn asperges bleken erg slapjes geworden in de koelkast. Maar: ik denk wel dat het nog lekkerder is met (groene) asperges…Wij aten het als makkelijk diner, en het restje de volgende dag als lunch. Tomaatjes zijn overigens volgens onze smaak onmisbaar bij deze frittata met mozzarella!
Ingrediënten
250 diepvries- of verse tuinbonen
12 eieren (met 10 lukt het ook)
50 ml slagroom
3 bosuien, fijngesneden
2 bossen raapstelen, wortels verwijderd
400 g buffelmozzarella, in blokjes van 1x1 cm
2 sjalotten, in dunne halve ringen
2 el witte wijnazijn
2 el extra vierge olijfolie
200 g spinazie
(zuurdesem)croutons
Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de tuinbonen ong 2 min in kokend water met zout. Klop in een kom de eieren en room los en voeg zout en peper toe naar smaak. Oer de bosui erdoor. Verdeel de raapstelen over ene ingevette ovenschaal en verdeel de tuinbonen erover. Schenk het eimengsel erover en verdeel de kaas erover. Zet de ovenschaal in het midden van de oven en bak in 25-30 min goudbruin en gaar.
Laat de sjalot (of ui) met de azijn 5 min in ene kom marineren. Voeg de olie toe en breng op smaak met peper en zout. Schep in een ruime kom de spinazie en dressing erdoor en serveer met de frittata. Lekker met zuurdesemcroutons (of geroosterd zuurdesembrood).
((Zuurdesem)croutons maak je zelf door het (oude) brood in blokjes te snijden, te besprenkelen of in te spuiten met olijfolie, en ze 10-15 min te bakken in de oven (tegelijkertijd met de frittata)).
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bloemkoolsoep met cashewnoten en kurkuma
Uit: Delicious puur 2012
Wij hebben deze soep inmiddels al twee keer gegeten. De 2e keer had ik geen cashewnoten voor handen maar dan smaakt hij ook erg goed. Onze kleinste kabouter smulde nog het meest van de soep!
4 el olijfolie
4 sjalotten, fijngesneden
1 kleine bloemkool (ong 700 g)
5 cm verse kurkuma, geschild en geraspt of 2 tl droge kurkuma
5 cm verse gember, geschild en geraspt of 1 el gemberpoeder
100 g cashewnoten + wat extra voor garnering
3 el gehakte koriander
Geroosterd zuurdesembrood voor erbij
Verhot 3 el olijfolie in een soeppan met dikke bodem en bak de sjalot 5 min, zachtjes mee zonder te laten kleuren. Maak intussen de bloemkool schoon: snij in vieren, verwijder de harde kern en snij in dunne plakken.
Voeg de kurkuma, gember, noten en rest van de olie toe aan de pan en bak nog 1 min. Voeg 1 liter water toe en breng de soep aan de kook. Draai het vuur laag en kook de soep ong 15 min of tot de bloemkool gaar is. Pureer de soep, niet te lang, met de staafmixer (de soep hoeft niet helemaal glad te zijn). Breng op smaak met zout (ik heb een bouillonblokje toegevoegd ipv zout). Strooi de koriander en wat extra cashewnoten erover. Lekker met warm geroosterd zuurdesembrood.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Linzen+ wortel + rucola + kalkoenfilet = mmmm
Uit: Delicious Puur 2012
Alweer een recept uit het Puur nummer, en ik heb nog wel zoveel oude nummers van Delicious te gaan! Maar deze speciale uitgave sluit dan ook helemaal aan bij mijn smaak en gezondheidsmania van de laatste tijd... Dit was weer zo op tafel en het restje ging in een bakje mee als lunch op het werk :)
Ingrediënten
170 g Griekse yoghurt
1 el fijngehakte muntblaadjes
1 tl honing
3 tenen knoflook, geperst
2 el olijfolie
1 bos jonge wortels, gescharpt, in dunne reepjes (met dikke kaaschaaf, of mandoline)
1 ui, in halve ringen
1 rode peper, zaadjes verdijerd, in ringetjes (die was ik vergeten)
200 g kalkoenfilet, in reepjes (met kip lukt het uiteraard ook!)
1 el gedroogde Italiaanse kruiden
800 g gekookte linzen (of uit blik)
75 g rucola
Meng de yoghurt met munt, honing, munt en 1 teen knoflook, breng op smaak met peper en zout en zet apart.
Verhit de olie in een wok en roerbak de wortels ong 5 minuten. Voeg de ui, rode peper en de rest van de knoflook toe en bak ong 3 minuten mee.
Bstrooi de kalkoenreepjes met wat zout en peper en bak ze samen met de Italiaanse kruiden 2-3 min mee tot ze gaar zijn. Doe de linzen erbij en warm ze even door. Schep de rucola door het gerecht (ik draaide hier het vuur wel uit) en breng op smaak met zout en peper. Serveer de linzenschotel in grote, diepe borden en serveer de muntyoghurt er apart bij.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Bulgursalade met kwark en komijn
Uit: Elle Eten nr. 3 2011 ‘Italians do it better’
Ik vond deze salade erg lekker fris en kreeg gelijk zin om er een bbq bij te organiseren. Omdat het buiten wel herfst lijkt hebben wij het gegeten met een restje kikkererwten-tajine van de dag ervoor (zie hieronder) en gerookte kipfilet. De smaak van ingemaakte citroen geeft het gerecht een erg specifieke smaak, voor iets meer mainstream vervangen voor rasp van een verse citroen.
Ingrediënten
10 g grove bulgur
2 bosuitjes
1 handvol munt e/o koriander
1 tl komijn
Piment d’Espelette
1 el balsamicoazijn
200 g kwark
Fruitige olijfolie
Evt ingemaakte citroen
Strooi de bulgur in een grote kom en schenk er twee keer zoveel kokend water bij. Dek de kom af en laat 10 minuten wellen.
Snij de bosuitjes in ringen, het groen in schuine stukjes. Snij de blaadjes van de munt e/o koriander fijn. Roer de bulgur met ene vork los en schep er de bosui, kruiden, komijn, wat zout en een snufje piment d’Espelette (een soort paprikapoeder) door. Meng voorzichtig met de azijn en de kwark. Zet de salade 10 minuten in de koelkast. Serveer met een scheut olijfolie en evt fijne reepjes gepekelde citroen.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Kikkererwten-tajine met vijgen
Uit: Delicious maart 2010 'elke dag lekker'
Volgens de Delicious is dit gerecht rijk aan vitamines, mineralen en vezels. Wij maakten het klaar omdat het ons vooral een erg makkelijk gerecht leek. Dat was het ook, en het was ook erg lekker! De kinderen vonden het ook lekker, zonder de finishing touch van koriander dan.
Ingrediënten
2,5 el olijfolie
1 gehakte ui
2 tene knoflook, fijngehakt
2 tl Marokkaanse kruidenmix (bijv. ras el hanout)
2 blikken kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt
1 blik tomatenblokjes a 400 g
500 ml groentebouillon
175 g sperziebonen (gehalveerd)
100 g gehakte gedroogde vijgen
400 g (volkoren) couscous
2,5 el gehakte korianderblaadjes
evt. 1 el harissa (soort sambal)
Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur. Roerbak de ui, knoflook, kruidenmix en wat zout en peper tot de ui zacht is. Roer er de kikkererwten, tomaat en bouillon door. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 10 min. zachtjes koken met de deksel op de pan. Voeg dan de courgette, sperziebonen en vijgen toe en laat nog 5-8 min koken tot d egroente gaar zijn.
Doe intussen de couscous in een grote kom en schenk er 500 ml kokend water over. Dek de kom af met een theedoek en roer na 5 min luchtig met een vork. Serveer met koriander en evt met harissa. (Wij maakten het gerecht overigens met snijbonen bij gebrek aan sperziebonen.)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bulgursalade met meirapen en tuinbonentapenade
Uit: Elle Eten Nr.2 2012 ‘bomvol smaak’
Ingrediënten:
1 rode ui
1 teen knoflook’
400 g meirapen
Olijfolie
250 bulgur
3 lenteuitjes
100 g zwarte olijven (ik vind die Taggia lekker van de AH)
75 g feta
Sap van 1 citroen
Paprikapoeder
Evt muntblaadjes om te garneren
Voor de tuinbonentapenade:
500 g verse, ongedopte tuinbonen
25-50m ml olijfolie
Sap van ½ citroen
10-15 takjes munt
3 el kwark of yoghurt
Zout & peper uit de molen
Maak de bulgur volgens de aanwijzingen op de verpakking (ik had geen bulgur in huis en heb het met quinoa gemaakt). Snij intussen de ui in ringen/stukken en snij de onder- en bovenkanten van de meiraapjes af en snij in partjes (ik heb ze klein gemaakt anders duurt het garen zo lang). Fruit de ui en voeg op het laatst de knoflook toe. Voeg dan de meiraap toe en bak ong 5 minuutjes mee. Voeg daarna 500 ml water toe en stoof de meirapen in ong 10 minuten gaar (ik heb er ook nog een half kipbouillonblokje aan toegevoegd). Giet ondertussen het laatste beetje water van de bulgur af en laat afkoelen.
Snij de lente-ui in kleine ringen en de tomaten in partjes. Halveer de olijven. Doe alles met de feta in een grote kom (ik heb de feta geraspt zodat hij goed fijn was). Voeg citroensap, rasp, parikapoeder en evt een scheut olijfolie toe. Meng alles goed, breng op smaak met peper en zout en garneer evt met munt. (Ik heb flink wat fijn gesneden munt en peterselie toegevoegd).
Dop de tuinbonen en kook ze in 3 minuten garen giet af. Pureer met een keukenmachine of blender de tuinbonen met olijfolie, walnoten, citroensap, basilicum en munt tot de massa bijna glad is. Roer er vervolgens de kwark of yoghurt door en breng op smaak met zout en peper uit de molen. Eet de tapenade naast de salade, zo of met een stuk brood. (Een soortgelijk recept van tapenade staat in de zilveren lepel. Daarvoor moet je de tuinbonen echter dubbeldoppen. Een hoop werk, maar als je niet van de enigszins bittere smaak van de schilletjes houdt, een aanrader).
-------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------
lentegroenten met quinoa
Uit: Elle Eten nr. 2 (2010) ‘vandaag is groen’
Ingrediënten
1 bosje groene asperges
1 bos bospeen
200 g verse doperwten
150 g haricots verts
10 radijzen
300 g quinoa
150 g Griekse of Turkse yoghurt
sap van 1 limoen
paar blaadjes basilicum
olijfolie
zout en peper uit de molen
Maak alle groente schoon en snij ze in kleine stukjes, op een paar aspergepunten na. Breng in een ruime pan water aan de kook. Spoel de quinoa in een zeef schoon onder de koude kraan, tot er geen schuim meer af komt (zoals bij rijst). Doe de quinoa in de pan met kokend water en volgens het recept voeg je na 10 min de groenteblokjes toe en hou de aspergepunten apart. Voeg zout toe en dit alles laat je nog 10 min koken. Maar als je het zo lang laat koken heb je een soort groentepap! Quinoa hoeft (afhankelijk of je rode of witte hebt) maar 6 tot 8 minuten te koken. Ik heb daarom eerst de quinoa opgezet en de wortelstukjes, en daarna de andere groente erbij gedaan (afhankelijk van welke bite je lekker vindt).
Laat uitlekken in een zeef en doe het mengsel dan terug in de pan. Schep de aspergepunten en de yoghurt erdoor (misschien niet alles, afhankelijk van de consistentie). Voeg limoensap en een scheut olijfolie toe en breng op smaak met zout en versgemalen peper. Hussel er wat basilicum door en serveer direct. Lekker bij gestoomde witte vis.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Uit: Elle Eten, 2011 nr.2 'lente brunch'
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Groene Risotto
Uit: Elle Eten, 2011 nr.2 'lente brunch'
Alweeer risotto! En deze smaakte weer overheerlijk… (De kinderen aten ook weer eens hun hele bord leeg, ik schepte hun portie op voordat ik er spinazie bij deed en parmezaan).
Ingrediënten
Olijfolie
4 bosuien, fijngehakt
250 g arboriorijst
200 ml witte wijn
1 l kippenbouillon
100 g doperwten (wij gebruikten diepvries die we even in kokend water ontdooiden)
200 g bladspinazie
50 g zachte boter
50 g Parmezaanse kaas, vers geraspt
Zou & vers gemalen peper
Verhit de olie in een pan met dikke bodem. Hou een deel van de groene stengels van de bosui achter en fruit d erest 2-3 3 min op laag vuur.
Schep de rijst erdoor en bak de korrels kort mee tot ze glanzen. Schenk de wijn erbij en laat verdampen. Schenk ¼ vd bouillon erbij, laat de rijst zachtjes koken en roer regelmatig. Voeg, zodra de rijst de bouillon heeft opgenomen weer ene flinke scheut bouillon toe. Zet het vuur lager en blijf roeren totdat bijna al het vocht is opgenomen. Herhaal deze handeling tot de rijst na ca 20 minuten romig en beetgaar is; voeg 5 minuten voor het einde de doperwten toe.
Meng op het laatst de spinazie, de stengels van de bosuien geraspte kaas erdoor. Roer tot de spinazie net is geslonken. Breng royaal op smaak met zout en peper, en eventueel verse kruiden zoals dille, koriander, basilicum of munt.
Super lekkere recepten, bedankt!
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor de gratis recepten. Volgende week eens aan de slag.
BeantwoordenVerwijderenDe Risotto heb ik gisteren gemaakt, smaakte erg goed!
BeantwoordenVerwijderen