Koriander viskoekjes
Uit: Elle Eten Nr. 3 2010 IJsvrij! Zonnige zomerreceptenWij zijn gek op viskoekjes. Dit is een eenvoudig, niet pittig, recept. Ik geef de voorkeur aan een Thais recept, maar dit is lekkerder voor kinderen. Ik heb er dunne ringetjes (rauwe) sperzieboon doorheen gemengd, wat ik gewend ben van een Thais recept.

Ingrediënten
300 g ontdooide kabeljauwfilet
1 teen knoflook, gepeld
1 eiwit
gemberpoeder
4 el fijngesneden koriander
olijfolie
1 limoen
zout en versgemalen peper
Extra: keukenmachine
Doe de kabeljauw (of andere witvisfilets) met de knoflook en wat zout in de keukenmachine. Maal de vis tot tartaar (laat de machine niet draaien maar gebruik de pulseknop, anders warmt het visvlees op). Klop met een vork het eiwit los in een grote kom. Schep de gemalen vis erbij. Voeg zout, peper, een beetje gemberpoeder en de koriander toe. Meng alles goed.
Vorm platte rondjes van de vismassa (als ze te dik zijn worden de viskoekjes vanbinnen niet gaar genoeg). Verhit een scheut olie in een koekenpan met antiaanbaklaag. Draai het vuur dan iets lager en bak de koekjes in 2 min per kant goudbruin en gaar.
Serveer ze direct met partjes limoen en een gemengde salade of Thaise rijst.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
gegrilde maiskolven met mango-mojito
Uit: Elle Eten Nr. 5 2006 'Late Oogst'
Eigenlijk een herfstrecept, maar gegrilde mais is natuurlijk perfect op de bbq! De mango-mojito is super lekker en doet het ook goed bij een stukje varkensvlees van de gril :-)
4 zeer verse maïskolven (met groen blad)
1 el korianderzaad
Voor de mojito:
2 kleine, rijpe mango's
sap van 2 limoenen
1 lente-uitje, fijngesneden
1 el oerzoet (ingedikt rietsuikersap, natuurvoedingswinkel)
snuf zout
verse koriander, naar smaak
keukentouw
Week het touw en de kolven 15 min in koud water. Pof het korianderzaad in een droge, op bijna hoog vuur verhitte koekenpan tot het springt. Vouw de maïsbladen voorzichtig open en strooi er wat van het korianderzaad in. Bind het touw losjes om de kolven vast en gaar de maïs op de barbecue, in 15-20 min. Schil voor de mojito de mango's, verwijder de pit, hak het vruchtvlees fijn en meng dat met limoensap, lente-ui, oerzoet en koriander naar smaak. Serveer bij de maïs.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Makreelsalade
recept volgt---------------------------------------------------------------------------------------------
Appeltaart
recept volgt----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Appel-avocado-tuinbonensalade
Uit: Delicious april 2001 ‘Lente!’
Dit recept (Bill Granger) hebben we inmiddels ook alweer twee keer gemaakt (bij de picknick en bij de bbq). De smaak is zo verrassend en lekker! De salade is snel klaar te maken maar vereist wel perfecte avocado, wat op de 1 of andere manier toch een moeilijke opgave blijkt in Nederland (waar we ze ook kopen, bij de bioloog, supermarkt of markt, perfecte avo’s blijken vaak rot van binnen). Wij vinden dubbelgedopte tuinbonen lekkerder, dan is de salade wel wat meer werk.
Ingrediënten
200g tuinboontjes (vers of diepvries)
150 g waterkers (harde stelen verwijderd) of veldsla
2 groene appels, in luciferreepjes
3 avocado’s, in mooie repen
4 el extra vierge olijfolie
2 ½ el citroensap
1 ½ tl sojasaus
1 tl fijngeraspte gember
Blancheer de tuinbonen +- 3 min in kokend water met wat zout. Giet af en speol onder koud water, laat uitlekken (dop ze eventueel).
Verdeel de waterkers, appel, tuinbonen en avocado over een grote schaal. Klop de citroensap, sojasaus, gembe en een snufje zout door elkaar en besprenkel de salade.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Gazpacho
Gazpacho kan je op veel manieren maken. Zelf geef ik de voorkeur gegrilde en ontvelde paprika’s te gebruiken, maar onderstaand recept is een stuk minder werk en daar is ook wat voor te zeggen... Pimentón de la Vera had ik niet in huis, dus ben gewoon erg scheutig geweest met ordinair paprikapoeder (milde). O ja, ik gebruik nooit verse tomaten, maar gewoon uit blik. Die waterbommen smaken in Nederland nergens naar, en om nou een kilootje tasty tom te kopen….Van de week las ik overigens dat een of andere chef (weet niet meer welke) dit zelfs aanraadde J Scheelt overigens ook weer een hoop gedoe, en blikken tomaat hebben we altijd in overvloed in huis!
Ingrediënten
Voor 4 personen. 10 minuten bereidingstijd J
+ 4 uur koeltijd
500 g goed rijpe pruimtomaten (of 1,5 blik)
½ komkommer, geschild (ik nam die moeite niet)
1 rode paprika
1 rode ui
1 teen knoflook, gepeld
1 klein stokbroodje of 2 pistolets (ik laat brood altijd achterwege, zo blijft het lekker licht)
200 ml groentebouillon
E el olijfolie extra vierge
2 el sherry- of rode wijnazijn
2 tl Pimentón de la Vera
Extra: keukenmachine/blender
Snij alle groenten en (eventueel) brood in grove stukken. Meng alles in een kom met de afgekoelde bouillon, olie, en azijn (ik blende alles al zodat het al kon koelen, en mengde de bouillon er later door). Breng op smaak met paprikapoeder, zout en vers gemalen peper.
Pureer alles in de keukenmachine tot ene gladde soep. Laat de gazpacho in minstens 4 uur, maar liever 1 nacht, in de koelkast door en door koud worden en op smaak komen.
Serveer in kleine glaasjes, garneer evt met piepkleine blokjes komkommer, tomaat en gele paprika.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Linzensalade met katenspek, ei en walnoten'
uit: Elle Eten Nr. 3 2004 'Puur Natuur'
Dit was een geslaagd receptje. Kan gemakkelijk gedeeltelijk van te voren worden bereid en is vullend genoeg als maaltijdsalade, maar kan ook bij een picknick (waar wij hem bij aten). In plaats van frisee gebruikte ik rucola en in plaats van plakjes spek blokjes, want die had ik toevallig in huis.
Ingrediënten
350 g du Puy-linzen
3 takjes tijm
1 laurierblad
1 teentje knoflook
150 katenspek, plakjes
4 eieren
100 g walnoten, grof gehakt
1 kop frisee, gewassen
voor de dressing
4 el appelciderazijn
2 el walnotenolie
2 el olijfolie, extra vergine
2 tl dijonmosterd
3 tl honing
4 sjalotjes, in parten
zeezout
vers gemalen peper
(ev brood bij het serveren)
Doe de linzen met tijm, laurier en knoflook in een pan, voeg water of bouillon en zout toe
zodat ze ruim onder water staan en breng aan de kook.
Zet het vuur laag en laat in 30 min gaar worden.
Meng ondertussen alle ingredienten voro de dressing en breng op smaak met zout en peper.
Bak het spek krokant. Kook de eieren 4 min en laat afkoelen.
Giet de linzen af en verwijder tijm, laurier en knoflook.
Meng de warme linzen door de dressing en laat afkoelen.
Meng er vlak voor het serveren de helft van het spek, peterselie en noten door.
Verdeel de frisee over 4 borden, schep er de linzen op
en garneer met het gepelde halveerde ei en de rest van het spek.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Thaise rundvleessalade
Uit: Delicious mei 2009 ‘thuis uit eten’
Ik vind een Thaise rundvleessalade altijd erg lekker, maar deze variant vond ik zelf niet heel bijzonder. Maar volgens Delicious is het een recept voor doordeweeks, en het stond inderdaad in een wip op tafel, dat maakt veel goed :)
hoofdgerecht (2 personen) of voorgerecht (4 personen)
Ingrediënten
2 entrecotes a 200 g (of biefstuk)
2 entrecotes a 200 g (of biefstuk)
olie
1 krop jonge romaans sla of bindsla, bladeren losgehaald
½ kleine komkommer, gehalveerd, zaadjes eruit geschrapt, in dunne plakjes
flinke hand korianderblaadjes
flinke hand muntblaadjes
½ bakje kerstomaatjes, gehalveerd
1-2 rode pepers, in dunne ringetjes
sap v 1 limoen
1 tl sesamolie
45 g geroosterde pinda’s, grofgehakt (ik koos voor cashews)
Verhit een grillpan of koekenpan op hoog vuur. Bestrijk de entrecdotes licht met olie, bestrooi met peper en zout en bak ze 2-3 min aan elke kant voor rose. Neem uit de pan, leg op een bord, dek losjes af met folie en laat rusten terwijl je de salade maakt.
Schep de sla, komkommer, koriander, munt, tomaat en rode peper naar smaak door elkaar en verdeel over een schaal.
Klop de limoensap en de olie in een kom door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Snijd het vlees in dunne plakjes en verdeel over de salade. Voeg de dressing toe en schep voorzichtig door elkaar. Strooi de pinda’s erover en serveer.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Koude komkommersoep met yoghurt en munt
uit: Elle Eten ‘ pluk de dag’ nr. 3 2009
Dit soepje hebben wij al 3 keer gemaakt toen het eindelijk warm weer werd. Hij is lekker bij de lunch, tussendoor of voorafje en in een wip klaar. Het lekkerst als hij ijskoud is, eventueel ipv water ijsklontjes gebruiken.
Ingrediënten3 komkommers
150 ml water
50 ml wijnazijn
paar druppels tabasco
4 tl fijn zeezout
handje verse munt
8 el yoghurt (ik vind het lekkerder met een scheutje extra yoghurt)
extra: keukenmachine/staafmixer
Snij de komkommer in stukken en doe ze in de keukenmachine met water, azijn, tabasco en zout. Draai er een soep van. Zet in de koelkast en laat door en door koud worden (2 uur). Snij de muntblaadjes in dunne reepjes. Haal de soep vlak voor het eten uit de koelkast en meng de helft van de yoghurt erdoor. Schenk de soep in diepe borden. Verdeel de rest van de yoghurt over de borden en strooi de munt erover. (Ik heb de munt en yoghurt ook in de keukenmachine gegooid uit luiheid, en dronk de soep uit grote theeglazen)
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Soep van geroosterde paprika met pistacheolie
Uit: Delicious
Dit soepje zou je humeur moeten verbeteren, ik kan mij niet herinneren of het echt werkte maar lekker was ie wel!
Ingrediënten (4 personen)
2 kleine rode paprika’s
50 ml. olijfolie
1 rode ui, in blokjes gesneden (brunoise)
500 ml. kippenbouillon of fond
1 steranijs
eventueel azijn
zout, peper
1 eetlepel ongezouten pistachenootjes
½ bos bladpeterselie
200 ml. walnootolie
50 ml. olijfolie
1 rode ui, in blokjes gesneden (brunoise)
500 ml. kippenbouillon of fond
1 steranijs
eventueel azijn
zout, peper
1 eetlepel ongezouten pistachenootjes
½ bos bladpeterselie
200 ml. walnootolie
Rooster de paprika’s in de oven.
Laat ze afkoelen in een plasticzak en pel het zwarte vel eraf.
Laat ze afkoelen in een plasticzak en pel het zwarte vel eraf.
Veeg ze schoon met keukenpapier (niet met water).
Verwijder de zaadlijsten en snij de paprika’s grof.
Verhit de kippenbouillon met de steranijs en voeg dit toe aan het paprikamengsel.
Kook de soep 5-10 minuten. Verwijder de steranijs en pureer de soep met een staafmixer.
Breng op smaak met zout en peper en met een klein scheutje azijn.
Rooster de pistachenoten kort in een droge koekenpan.
Hak ze samen met de peterselie heel fijn en meng ze daarna met de staafmixer met de walnotenolie en wat zout tot een fijne groene pistacheolie.
Serveer de soep in warme koppen met wat olie erin gedruppeld.
Verwijder de zaadlijsten en snij de paprika’s grof.
Verhit de kippenbouillon met de steranijs en voeg dit toe aan het paprikamengsel.
Kook de soep 5-10 minuten. Verwijder de steranijs en pureer de soep met een staafmixer.
Breng op smaak met zout en peper en met een klein scheutje azijn.
Rooster de pistachenoten kort in een droge koekenpan.
Hak ze samen met de peterselie heel fijn en meng ze daarna met de staafmixer met de walnotenolie en wat zout tot een fijne groene pistacheolie.
Serveer de soep in warme koppen met wat olie erin gedruppeld.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Koolsla met mosterddressing
Uit: Elle Eten Nr. 3 2012 'zomeren'
voor 4 personen. 15 min bereidingstijd + 1,5 uur wachttijd
Ik ben gek op koolsalade. Deze pakt iets wat anders uit dan die met mayonaise, omdat er warme dressing over de rauwe kool gaat waardoor hij wat zachter wordt. Ik heb iets minder suiker gebruikt en wat meer azijn toegevoegd toen de salade klaar was. Wij aten hem bij een familie-bbq
en hij viel in de smaak...
Ingrediënten (4 personen)
1/4 rode kool, in fijne reepjes
1/4 witte kool, in fijne reepjes
1 rode peper, in dunne ringetjes (die was ik vergeten!)
2 wortels, julienne
1 rode ui, gesnipperd (oeps, al typend: die was ik ook vergeten)
voor de dressing:
4 el suiker
4 el (cider)azijn
125 ml (raapzaad)olie (ik gebruikte macademiumolie)
1 el mosterdzaad
1 tl mosterpoeder
1/2 tl selderijzout (of zout met gemalen selderijzaad)
Laat de koolreepjes 1 uur weken in ene bak ijswater. Laat uitlekken en dep droog met een theedoek.
Meng alle ingredienten voor de dressing in een steelpannetje. Breng langzaam aan de kook en dik nog 1 min tot siroopachtig in. Laat de dressing iets afkoelen, maar meng nog warm met de kool en andere groente.
Zet de salade afgedekt minstens 30 min in de koelkast, zodat de smaken kunnen intrekken.
---------------------------------------------------------------------------------------
Turkse Pizza
Uit: Elle Eten
Voor de pizza:
250 g bloem, plus voor het bestuiven
2 tl droge gist
1 tl zout
150 ml lauw water
Voor het beleg
150 g lamsgehakt
½ tl zout
4 el tomatenpassata
½ ui, fijngesneden
1 handvol ijsbergsla, ragfijn gesneden
Voor de saus
3 el crème fraîche
1 el Griekse yoghurt
1 teen knoflook, gepeld en gepureerd
1 el bladpeterselie, fijngehaktzout
peper uit de molen
Extra: bakpapier
Bovenstaande ingrediënten zijn voor 2 personen, dit hebben wij verdubbeld. Ik heb volkorenmeel gebruikt, om het gezonder te maken, maar voor een light variant kan je ook de helft gewoon bloem gebruiken. Deeg heb ik in de kitchenaid gemaakt, mijn favo keukenapparaat!
Strooi voor het deeg de bloem op een glad en schoon werkvlak en vorm een bergje. Maak een ondiep kuiltje in het midden. Los de gist en het zout op in het lauwe water. Giet het water in de kuil in het midden van de bloem. Meng met de vingers van een hand, in ronddraaiende bewegingen, geleidelijk de bloem en het vocht. Kneed stevig door – het deeg mag niet plakken. Voeg desgewenst een snufje bloem toe. Kneed nog 2 min goed door tot het deeg fluweelzacht aanvoelt. Vorm een bol en laat het deeg 1 tot 1½ uur rusten bij kamertemperatuur in een kom met een vochtige theedoek eroverheen.
Verdeel het deeg in tweeën. Bestuif het werkvlak met bloem. Rol het deeg uit tot een zeer dunne bodem van ca 25 cm ø. Leg de bodem op een ovenplaat met bakpapier en zet de oven aan op 175ºC. Rul het lamsgehakt met het zout in een koekenpan. Strijk met de bolle kant van een lepel de tomatenpassata uit over de bodem. Verdeel het gehakt en de ui erover. Bak de pizza’s in ca 12 min af.
Roer intussen de ingrediënten voor de saus door elkaar. Lepel de knoflooksaus op de pizza. Beleg het midden met de sla en rol de pizza op.
Overigens vonden wij de hoeveelheid saus karig, die hebben we halverwege nog even bijgemaakt!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vis met hazelnootkorst & salade met jonge scheuten
Uit: Delicious April 2010 ; ‘t Voorjaar = verrukkelijk
Scheuten, of kiemen, schijnen supergezond te zijn, Ik vind ze alleen niet echt heel erg lekker...Volgens de Delicious helpen de enzymen de voorjaarsvermoeidheid te laten verdwijnen. Aangezien het al zomer is, is het hoog tijd voor wat meer energie! De salade met scheuten, bonen en tomaatjes was verrassend lekker, vooral in combinatie met de vis. Toch maar eens vaker halen, die dingen....
Ingrediënten
75 g blanke hazelnoten fijngehakt
5 tl olijfolie
4 stuks witvisfilets zonder vel a 160 g
4 el fijngehakte bladpeterselieblaadjes
1 tl dijonmosterd
200 g peultjes
150 g gemengde scheuten b.v.alfalfa tauge
100 g kerstomaatjes in vieren
citroenpartjes voor erbij
Verwarm de oven voor op 180 C Verhit 2 tl olie in een ovenvaste koekenpan op hoog vuur.Bak de vis 1 min aan elke kant en neem de pan van het vuur. Meng de peterselie, hazelnoot mosterd en 2 tl olie in een kom en druk het mengsel op de bovenkant van de visfilets. Zet de pan 6-8 min in de oven tot de vis gaar is (of leg op ene overnschaal). Kook intussen de peultjes 1-3 min in kokend water (wij aten het met sperzieboontjes), giet af en spoel onder koud water. Doe de scheuten in een kom met de peultjes tomaat en rest van de olie. Breng op smaak met zeezout en versgemalen zwarte peper en schep goed door elkaar. Serveer de vis met de salade en citroen partjes. Wij aten hier nog een mengsel van quinoa, bulgur en linzen bij.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bloemkoolsoep met indiase specerijen
Uit: Delicious mei 2009 ‘Thuis uit eten’
Wij zijn gek op soep, vooral omdat het zo'n lekker makkelijk voorgerecht is dat vullend genoeg is als je erg honger hebt en nog moet gaan koken. Onze jongste wil altijd soep mee eten, deze vond ze ook erg lekker. Er zat dan ook geen groene peper in!
Ingrediënten 6 personen
1 tl komijnzaad
2 tl korianderzaad
1 rode ui, genipperd
1 grote groene chilipeper, zaadjes verwijderd, gehakt
2 el extra vierge olijfolie
1 el gemalen geelwortel (kurkuma of kunjit)
1 bloemkool (1,2 kg), grof gehakt
3 rijpe tomaten, gehakt
1,5 l groenten- of kippenbouillon
1 middelgrote aardappel (300 g), geschild en in grove stukken
200 g paneer of tofu, in blokjes
gehakte koriander (garnering)
3 el extra vierge olijfolie gemengd met 1 tl gedroogde chilivlokken, (garnering)
Rooster het komijn- en korianderzaad een paar tellen in een droge verhitte koekenpan tot de geuren vrijkomen. Neem uit de pan en maal fijn in een vijzel.
Doe de ui, groene chilipeper en 1 el olijfolie en wat zout in een grote pan op middelhoog vuur en bak 5 min. of tot de ui doorzichtig is. Voeg het geelwortelpoeder toe en bak 2 min. Voeg de bloemkool, tomaten, bouillon en aardappel toe en breng aan de kook. Verhit intussen de rest van de olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de paneer toe en bak 1-2 min. aan elke kant of tot de paneer goudbruin is. Zet weg.
Pureer de soep met staafmixer of in keukenmachine glad. Breng op smaak met zwarte peper. Garneer met gehakte koriander, de paneer en besprenkel met de olijfolie met chilivlokken. (Wij aten hier gebakken tofu bij, maar dat vond ik echt niet lekker! Beter de paneer dus)
Doe de ui, groene chilipeper en 1 el olijfolie en wat zout in een grote pan op middelhoog vuur en bak 5 min. of tot de ui doorzichtig is. Voeg het geelwortelpoeder toe en bak 2 min. Voeg de bloemkool, tomaten, bouillon en aardappel toe en breng aan de kook. Verhit intussen de rest van de olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de paneer toe en bak 1-2 min. aan elke kant of tot de paneer goudbruin is. Zet weg.
Pureer de soep met staafmixer of in keukenmachine glad. Breng op smaak met zwarte peper. Garneer met gehakte koriander, de paneer en besprenkel met de olijfolie met chilivlokken. (Wij aten hier gebakken tofu bij, maar dat vond ik echt niet lekker! Beter de paneer dus)
Hoi Di
BeantwoordenVerwijderende onderste foto is toch die linzen salade die ik zo lekker vond?
Mmm water loopt me weer in de mond.
Hoe is het met het voornemen, gehaald, of trek je 2012 nog even door?
xx Iris
Wat ziet dat er goed uit zeg!! Wauw!!
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Arja
Bedankt voor je leuke recepten!
BeantwoordenVerwijderen